Een whiplash ontstaat bij het plotseling naar achteren en naar voren bewegen van het hoofd, zonder dat het hoofd ergens tegenaan botst. In een fractie van een seconde wordt de halswervelkolom overmatig uitgerekt en extreem achterover en/of voorover gebogen. Dit zorgt voor een, waarschijnlijk tijdelijke, beschadiging van banden en spieren in de nek. Ook wel een zweepslag in de nek genoemd. In de meeste gevallen wordt een whiplash veroorzaakt door een (auto)ongeluk. Ook sportongevallen, bedrijfsongevallen en ongevallen in en rondom het huis kunnen de oorzaak zijn van een zweepslag in je nek.
De klachten die na een whiplashongeval optreden worden het whiplashsyndroom genoemd. Als gevolg van een whiplashongeval kunnen beschadigingen optreden in het hoofd- en halsgebied.
Een whiplash kan voor veel verschillende klachten zorgen. Een van de veel voorkomende klachten is dat er pijn in de nek ontstaat, soms uitstralend naar de armen, schouders en het achterhoofd. Daarnaast kan er sprake zijn van een stijve nek, verminderde bewegingsmogelijkheden en hoofdpijn die meestal in het achterhoofd zit, maar soms uitstraalt naar het voorhoofd. Door deze klachten kunnen er beperkingen ontstaan in het huishouden, tijdens het werk of bij hobby’s.
Andere (minder voorkomende) klachten zijn duizeligheid, concentratieproblemen, vermoeidheid, zichtproblemen, oorsuizen, misselijkheid en geheugenproblemen. Door deze klachten kan een whiplash ervoor zorgen dat er slaapproblemen ontstaan.
Voor het whiplashsyndroom bestaat geen behandeling die volledige genezing biedt. Het belangrijkste is dat u zo veel mogelijk actief moet blijven. Op deze manier kunt u de chronische klachten verkleinen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op een goede lichaamshouding en regelmatig oefeningen te doen. Onze fysiotherapeuten kunnen u hiermee helpen en daarbij begeleiden.
Bent u benieuwd of wij u kunnen helpen met uw vraag of (pijn)klacht? Of wilt u meer weten over ons als fysiotherapeut? Maak online een afspraak.
Maak nu een afspraak