Een scheur in de kuitspier, ook wel zweepslag of ‘coup de fouet’ genoemd, ontstaat meestal tijdens het sporten, bij het plotseling krachtig aanspannen. Voorbeelden hiervan zijn sprinten en springen. Soms kan een scheur ook ontstaan tijdens het wandelen of als u in stilstand bent. Er zijn veel factoren die de kans op een zweepslag vergroten, zoals onvoldoende opbouw in de training of een slechte warming-up, een harde ondergrond, slecht schoeisel en verkorting van de kuitspieren.
Erg typerend voor een zweepslag is dat het voelt alsof iemand tegen de achterkant van het been schopt of dat er een harde tik tegen de kuit aankomt. Vandaar de naam ‘zweepslag’. Het is mogelijk dat dat gepaard gaat met een knappend geluid. Na het trauma is er direct veel pijn aanwezig, gaat lopen moeilijk en is op de tenen staan vrijwel niet mogelijk. Naast pijn is er vaak een zwelling te zien en/of een blauwe plek.
U kunt zelf de volgende dingen doen om de pijn te verminderen en het herstel te ondersteunen:
Op onze praktijk kunnen we samen met u de zweepslag onderzoeken. Daarna kunnen we de zweepslag wel of niet vaststellen. Dat doen we aan de hand van fysiotherapeutisch onderzoek of eventueel echografie. Daarmee kunnen we bekijken wat de daarbij passende behandeling is: shockwave of reguliere oefentherapie.
Bent u benieuwd of wij u kunnen helpen met uw vraag of (pijn)klacht? Of wilt u meer weten over ons als fysiotherapeut? Maak online een afspraak.
Maak nu een afspraak