COPD is de verzamelnaam voor een tweetal chronische longaandoeningen, namelijk: chronische bronchitis (chronische ontsteking van de luchtwegen) en emfyseem (verminderde elasticiteit van de longblaasjes).
COPD is een progressieve ziekte. Dit betekent dat het niet geneest en langzaam maar zeker erger wordt. Dit leidt tot beperkingen en handicaps, bijvoorbeeld kortademigheid en een verminderde conditie. Doordat uw conditie achteruit gaat, is het heel normaal om wat angst te ervaren om te bewegen, omdat u zich bijvoorbeeld zorgen maakt dat u benauwd of kortademig wordt. Uiteindelijk kunt u hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht komen. Door niet meer te bewegen, verslechtert uw conditie en ook uw belastbaarheid. Wij, bij TeamFysio, kunnen u niet genezen, maar er wel voor zorgen dat u zo goed mogelijk met uw beperkingen leert omgaan.
Astma heeft overeenkomsten met COPD. Echter, wanneer astmapatiënten klachtenvrij zijn, hebben ze een normale longfunctie en ervaren ze geen beperkingen. COPD en astma hebben de volgende gemeenschappelijke kenmerken:
Waardoor kunnen deze klachten toenemen?
Bij TeamFysio hebben wij een speciaal longrevalidatieprogramma, dat onderdeel uitmaakt van een ketenzorgprogramma, dat wij in nauwe samenwerking uitvoeren met de longarts, huisarts, een eventuele praktijkondersteuner en longverpleegkundige. Onze rol als fysiotherapeut is om ervoor te zorgen dat als u COPD of astma hebt, u uw conditie op peil houdt en leert om te gaan met de beperkingen die uw ziekte met zich meebrengt. Ook leren we u effectief bewegen, optimaal ademhalen, hoesten en huffen. Huffen is een methode om effectief slijm los te maken, waardoor u eventuele benauwdheid kan oplossen en het gevoel heeft dat u meer lucht kan inademen.
Om mee te kunnen doen aan het longrevalidatie programma, heeft u een verwijzing nodig van bijvoorbeeld uw longarts, huisarts of van een andere medische verwijzer. Indien u een zware vorm van COPD of een andere longaandoening hebt, kunt u in aanmerking komen voor langdurige vergoeding. Kijk hiervoor op de lijst ‘chronische aandoeningen/ziekten’ van uw zorgverzekering. Indien uw longaandoening niet op deze lijst voorkomt, dient u te beschikken over een aanvullende verzekering voor fysiotherapie.
Loopt u al een tijdje rond met vragen over een bepaalde pijn of heeft u behoefte aan het advies van een fysiotherapeut? Maar u wilt niet direct kosten maken of u weet niet zeker of u de behandelingen vergoed krijgt van de zorgverzekering? Bezoek dan ons gratis inloopspreekuur.
Meer info gratis inloopspreekuur